Last van een bore-out? Ontdek hier 5 weetjes

Door: Angelique Vercauteren 9-1-2019

Categorieën
:
Carrièretips,
Een bore-out is het omgekeerde van een burn-out, maar is veel minder bekend. Nochtans betekent ook een bore-out een aanslag op je gezondheid en werkplezier.

5 tips om je bore-out te (h)erkennen...

1. Wat is het verschil tussen een bore-out en een burn-out?
"Bij een bore-out blijf je te lang hangen in je comfortzone: je wordt niet genoeg geprikkeld om je grenzen te verleggen", vertelt carrièrecoach en ingenieur Stefaan Gernaey. "Je werkt in een gouden kooi: je ontvangt een mooi salaris maar je verveelt je door het saai, repetitief werk met onvoldoende afwisseling en uitdaging. Vaak werk je werkt onder je niveau. Bij een burn-out blijf je te lang doorgaan in je 'effortzone': Je wordt overprikkeld. Je werkt boven je niveau met constante druk of stress door problemen of omstandigheden waarbij je voelt dat je deze niet onder controle hebt of door een te veeleisende werkgever of klant."

2. Wat zijn de symptomen van een bore-out?
"Irritatie, vermoeidheid, slecht slapen, futloos, introversie... Je verveelt je zo erg - niet altijd omdat je te weinig werk hebt, het kan heel goed zijn dat het werk te eentonig is - dat je moe en doodongelukkig wordt en niets meer gedaan krijgt. Je mist een uitdaging. Voor buitenstaanders zijn de symptomen niet altijd even zichtbaar. Heel wat mensen verschuilen zich achter het 'ik heb het druk'-imago. De symptomen van een bore-out en burn-out zijn dezelfde, maar de oorzaken zijn verschillend."

3. Wie is vatbaar voor een bore-out?
"Mensen die zich in hun loopbaan sterk laten leiden door angst of door wat anderen van hen verwachten, lopen een groter risico. Reorganisaties, langetermijndoelstellingen en te weinig afwisselend werk zijn ook risicofactoren. Mensen die veel prikkels nodig hebben - 'high-sensation-seeking' noemen we dat - zullen sneller te kampen hebben met een bore-out. Ook hoogbegaafde mensen vervelen zich steendood als ze niet uitgedaagd worden. Eigenlijk zijn het net dezelfde profielen die ook het vatbaarst zijn voor een burn-out."

4. Wat is het verband tussen burn-out en bore-out?
"Sommige werknemers zijn geneigd al het werk naar zich toe te trekken, zodat er voor hun collega's maar weinig meer overblijft. De eerste groep riskeert een burn-out, de tweede een bore-out."

5. Hoe bestrijd je een bore-out of burn-out?
"Een bore-out hoeft niet levenslang te duren. Soms helpt een aanpassing van je takenpakket, soms is een nieuwe functie en/of werkomgeving noodzakelijk, zeker als dit niet bespreekbaar is met je chef of collega's. Ga op zoek naar dingen die je graag doet, die je energie geven. Sommige mensen zijn mijlenver verwijderd van hun oorspronkelijke behoeftes. Kies voor een job die je prikkelt, je stimuleert, je uitdaagt en je enthousiast maakt! Het kan ook een keuze zijn een hobby te zoeken waar je je energie uithaalt als compensatie. Cruciaal is de balans met jezelf, je gezin, je hobby's, je voeding en beweging."


Meer weten? Maak een afspraak om loopbaanbegeleiding te volgen. Doe het nu. Voordat het te laat is en je een bore-out hebt.