Is manager worden hét streefdoel?

Door: Lies Poignie 23-12-2020

Categorieën
:
Carrièretips,

 

Je studeert af als ingenieur. Jarenlang heb je alles gegeven als student, je verdiepte je in je masterproef in een thema dat je écht nauw aan het hart ligt… En eindelijk heb je dan je diploma in handen. Proficiat! En nu…?

Het is frappant dat, als we denken aan de carrière van ingenieurs, we ons meteen een manager voorstellen. Alsof dat het enige streefdoel zou zijn, de enige carrière-optie. Als student kreeg je het misschien meerdere keren te horen: schaaf je managersskills maar bij, want wellicht ben je een van de managers van de toekomst. Jammer genoeg zijn er veel bedrijven die dit ook zo zien.

Promotie maken? Hogerop de ladder komen? Doorgroeien? Loonsopslag? Dan is er maar één optie: manager worden.

Ben je een geboren manager?

Maar misschien ben je helemaal niet in de wieg gelegd om te managen! Veel ingenieurs hebben een enorme passie: ze willen technische kennis toepassen om problemen op te lossen of om nieuwe producten of designs te ontwikkelen. En willen helemààl niet wakker moeten liggen van organiseren, delegeren, functioneringsgesprekken voeren en managen…

Uiteraard zijn niet alle ingenieurs goede managers. En sterker nog, velen van hen wìllen niet eens mensen aansturen. En dat is volkomen normaal.

Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven die dit inzien. En die de enorme waarde van een expert steeds hoger inschatten. In een bedrijf zijn er vaak meer experten nodig dan managers. In een technische omgeving, waar een ingenieursploeg samenwerkt, is het natuurlijk logisch dat een ingenieur het team aanstuurt. Maar dit hoeft niet per se de grootste expert van het team te zijn. Het is vaak zelfs contraproductief om de beste ingenieur tot manager te bombarderen. Want die moet dan plots met allerlei andere zaken bezig zijn dan waar zijn hart én brein echt naar uitgaan: ontwikkelen, onderzoeken, problemen oplossen… Het gevaar bestaat dat zo iemand, wellicht met de beste bedoelingen, in een positie gebracht wordt waar hij of zij helemaal niet gelukkig is. Misschien verbrandt een bedrijf op die manier zijn beste ingenieur wel, vertrekt hij naar een ander bedrijf, voelt hij zich gefaald of belandt hij in een burn-out.

Of een geboren expert?

Steeds vaker belonen bedrijven gelukkig ook expertise, in plaats van puur te kijken naar hoeveel mensen iemand aanstuurt. Expertise, dat is waarde, dat is vooruitgang, voor een bedrijf. Dat besef groeit. En zo ontstaan er functietitels als Expert Designer of Senior Designer, mét de bijbehorende loonsopslag. Zelfs de wat aparte titel Expert Manager bestaat intussen… Het woord manager blijft blijkbaar toch een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefenen…

 

Weet jij waar je hart ligt als ingenieur? Heb je erover nagedacht waar je over enkele jaren wilt staan? En beschik je over de nodige skills om manager of expert te worden? Denk daar goed over na en communiceer duidelijk je wensen en verwachtingen aan je huidige of toekomstige werkgever.

Wil je nog meer weten over leiding geven? Je vindt maandelijks een nieuwe podcast of blog rond de thema's leiding geven of samenwerken.

Of worstel je met je eigen carrièrepad? elekti. vormt hierin graag jouw klankbord! Contacteer ons voor een afspraak.