elekti. straalt in het Ondernemers magazine van VOKA

Door: Angelique Vercauteren 8-9-2020

Categorieën
:
Nieuws,

 

blog_image:article_elekti_15995759195f57976f3c2e9.jpg:end_blog_image

"HR voor ingenieurs is echt specialistenwerk"

Lees dit artikel online op de website van VOKA of lees het hier.

 

Elekti matcht ingenieurs en technici met ondernemingen.

In een industriële wereld waar automatisering meer dan ooit actueel is, zijn ingenieurs voor ondernemingen vaak de gedroomde wegwijzer naar gesmeerd lopende productieprocessen. "Dat weten zij ook. Daarom durven ze wel eens een 'hard to get' spelen met geïnteresseerde bedrijven", aldus Stefaan Gernaey. Zijn meense bedrijf elekti. helpt ervoor te zorgen dat ingenieurs zich goed voelen in hun job.

Stefaan Gernaey - zelf ingenieur elektromechanica - en Angélique Vercauteren leerden elkaar kennen toen ze zich bij een internationale hr-speler toelegden op het rekruteren van ingenieurs voor tijdelijke of permanente opdrachten. "We zijn allebei gebeten door mens en techniek, komen allebei uit een ondernemersfamilie en wilden in ons eigen bedrijf kwaliteit laten primeren op kwantiteit", vertellen ze.

Zo werd elekti. 5 jaar geleden geboren. "We spelen in op een heel actuele nood: de krapte op de arbeidsmarkt aan beschikbare ingenieurs. Dat zal in de toekomst nog erger worden, want de trend naar automatisering blijft groeien en over enkele jaren gaat een groot deel van de actieve ingenieurs met pensioen. Er zijn gelukkig meer en meer jongeren die voor technische studies kiezen. Toch zal die instroom de uitstroom niet volledig compenseren. Dat maakt van alle actieve ingenieurs ook passieve werkzoekenden: ze zijn aan het werk, maar zijn ook gegeerd. Het gevaar bestaat dat sommigen zich laten verleiden door factoren buiten de inhoud van de job en zo gaan jobhoppen. Dat willen we vermijden." Om de instroom te bevorderen, werkt elekti. mee aan het bevorderen van het STEM-onderwijs, bij kinderen van 8 jaar. Dat gebeurt in samenwerking met Rik Hostyn, steunpilaar van de Techniekacademie bij VIVES.

Juiste verwachtingen

elekti. zoekt voor ondernemingen de meest geschikte ingenieur door gebruik te maken van 'ingenieurstypologie'. "Dat is een tool waarbij we, vertrekkend vanuit de opleiding en persoonlijkheid bekijken welke functie het beste bij diens profiel past. Dat kan R&D zijn, maar evengoed aan-en verkoop, productie en service, noem maar op. Hoe nauwkeuriger we elk profiel definiëren, hoe groter de kans dat we voor die persoon de ideale werkgever vinden waar bij zich goed voelt en blijft. Over die ingenieurstypologie doceren we ook aan UGent, KU Leuven en Vives, wat helpt om bij toekomstige ingenieurs de juiste verwachtingen over hun toekomst te schetsen."

Dat is verre van evident, zo blijkt. "Vaak kennen schoolverlaters niet alle mogelijkheden met hun diploma. Sommigen zijn vastgeroest in hun job en durven niet te communiceren. Anderen werden vanuit hun expertise manager, maar hebben te weinig leidinggevende skills. Via 1-op-1-loopbaancoaching helpen we hen hierbij. Daarnaast bieden we ook hr-advies aan bedrijven, zowel bij de instroom, de doorstroom als uitstroom. Heel wat mensen vertrekken omdat ze intern niet kunnen doorgroeien." Op termijn breidt elekti. het huidige team van 3 mensen uit, al dan niet in Oost-Vlaanderen, om de verdere groei en kwaliteit te waarborgen.

 

Uit: Ondernemers, september editie 2020, VOKA West-Vlaanderen