Door: Lies Poignie 23-12-2020
Wie communiceren zegt, denkt allereerst aan woorden. Gesproken of geschreven boodschappen, die we zo duidelijk mogelijk overbrengen. Dat klopt, natuurlijk. Maar er is méér. Je boodschap wint of verliest aan kracht, afhankelijk van je non-verbale communicatie.
Onder non-verbale communicatie vallen: mimiek, lichaamstaal, oogcontact en gebaren die je gebruikt om je verbale boodschap kracht bij te zetten.
We communiceren altijd, ook op de werkvloer of in een vergadering
Wij mensen zijn sociale wezens. Hoe en wat we denken, is altijd op de een of andere manier te zien. Wist je dat je niet niét kunt communiceren? We communiceren altijd, we sturen altijd bepaalde signalen uit, of we dat nu bewust willen of niet.
Heb je wel eens in een vergadering de vraag gesteld wie je met een bepaalde opdracht wil helpen? Mensen die hier geen zin in hebben, zullen op allerlei manieren proberen om ervoor te zorgen dat je niet hén aanspreekt. Door weg te kijken, door de armen te kruisen… Deze lichaamstaal communiceert héél duidelijk: ‘daarover wil ik niet aangesproken worden’!
Als je, als teamlid of als teamleader, je collega’s goed kent, kun je heel goed tussen de regels leren lezen. Iemand antwoordt ‘goed’ als je vraagt hoe het gaat, maar je hoort aan zijn of haar stem dat er meer aan de hand is? Durf voorzichtig door te vragen.
Je leidinggevende spreekt snel en hoog, checkt steeds met een half oog de mailbox of ijsbeert driftig tijdens een telefoongesprek? Wellicht zit er een kink in de kabel en is er sprake van stress.
Je geeft een presentatie voor je team, en ziet dat iemand de hele tijd fronst of de armen kruist? Dit kan duiden op ongenoegen, op het feit dat die persoon het niet met je eens is. Of, met iets helemaal anders…
Leer non-vebale signalen lezen en versterk je werkrelaties
Investeer tijd in het leren lezen van de non-verbale signalen van de mensen met wie je dagelijks samenwerkt: het zal je werkrelaties alleen maar versterken en verbeteren!
Ook voor je eigen non-verbale communicatie kun je alert worden. Hoe zit je tijdens een meeting? Heb je een open, uitnodigende houding, of lijk je eerder moeilijk toegankelijk? Waarop focus je je blik? Ben je je bewust van je gezichtsuitdrukking? Misschien frons je, omdat je met je gedachten elders bent en kan dit geïnterpreteerd worden als desinteresse.
We nodigen je uit voor een experiment.
Probeer je vanaf nu een week lang bewust te concentreren op enkele heel eenvoudige zaken zoals oogcontact maken of een ontspannen houding aannemen in een gesprek of meeting. In veel ruimtes kun je trouwens gebruik maken van de reflectie in een raam of deur om even te spieken hoe je non-verbaal overkomt.
Observeer het resultaat: merk je een verschil?
Heb je meer inspiratie nodig? Bekijk bijvoorbeeld het boek ‘Lichaamstaal’ van Frank van Marwijk.
Wil je meer weten over goede communicatie op het werk? Neem alvast een kijkje op onze blog.
Heb je een klankbord nodig? Contacteer ons voor een afspraak.