Is jouw loon voldoende? Lees deze 6 loonindicatoren

Door: Angelique VERCAUTEREN 9-1-2019

Categorieën
:
Carrièretips,

Het blijft een van de moeilijkste sollicitatievragen. Maar ook als je al aan de slag bent, blijft de hoogte van je loon een moeilijke kwestie. Wanneer mag je je baas om opslag vragen? En hoeveel?

Je loonpakket wordt vooral bepaald door deze 6 indicatoren:

1. Sector
Volgens overheidscijfers verdienen alle voltijds tewerkgestelde Belgische werknemers gemiddeld 3.414 euro bruto per maand.

Al geeft dat cijfer een sterk vertekend beeld: twee derde van de Belgen ontvangt immers een lager salaris. De helft van de loontrekkenden krijgt maandelijks minder dan 2.976 euro bruto op zijn rekening. Maar de lonen in enkele sectoren trekken dat gemiddelde omhoog. In de petrochemie is het gemiddelde loon 5.196 euro, bij consultancy 4.779 euro en bij de financiële sector is dit 4.447 euro. Werk je in een beschutte werkplaats of kinderdagverblijf of in de sport-, ontspanning- en recreatiesector dan krijg je een stuk minder, dit is tussen 2.279 euro en 2.708 euro bruto per maand.

2. Beroep
Het spreekt voor zich dat beroepen die een zware en lange opleiding vereisen – zoals dokter of ingenieur – beter betalen. Maar ook wiskundigen, 5.154 euro, en scheikundigen, 4.966 euro, boeren niet slecht. Kassiers, 2.255 euro, en schoonmakers, 2.185 euro, vangen iets meer dan kelners en barmannen, 2.129 euro, maar verdienen nog steeds relatief weinig.

3. Opleidingsniveau
Naarmate je doorgroeit, hebben ervaring en vaardigheden een grote invloed op je loon. Bij de start van je carrière is je afstudeerrichting – naast eventuele vakantiejobs of stages – een van de weinige criteria om het eerste loon op te baseren. Doorheen de hele loopbaan verdienen mensen met een diploma lager onderwijs of lager secundair gemiddeld 2.633 euro. Een diploma hoger secundair, 2.811 euro, bachelor hoger onderwijs, 3.601 euro en master hoger onderwijs, 5.244 euro brengen vaak meer brood op de plank. Voor een ingenieur schommelt het gemiddeld startersloon tussen 2.500 en 2.750 euro bruto per maand. Voor een technieker is dit tussen 2.300 en 2.500 euro. Extralegale voordelen kunnen dit bedrag beïnvloeden: gsm, tablet, laptop, bedrijfswagen, eindejaarspremie, 13e maand, bonus, hospitalisatieverzekering, groepsverzekering, maaltijdcheques, thuiswerk, extra verlof.

4. Werkervaring
Naast jouw anciënniteit groeit je loonpakket mee met je leeftijd. Afhankelijk van de sector en het bedrijf waar je aan de slag gaat, schommelt je startersloon doorgaans tussen de 1.500 en 2.750 euro bruto per maand.

5. Regio
Het loont om in Brussel of Vlaams-Brabant te werken. Werknemers in het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest verdienen gemiddeld 3.908 euro, tegenover ‘slechts’ 3.367 voor personeel in het Vlaamse Gewest en 3.177 euro in het Waalse Gewest.

6. Geslacht
Over alle sectoren heen verdienen vrouwen per maand 3.252 euro bruto per maand, dit is gemiddeld 6% minder dan mannen, 3.471 euro, met dezelfde job. Bereken je het verschil op basis van jaarlonen door rekening te houden met de verschillen in arbeidsduur tussen mannen en vrouwen, dan groeit die kloof zelfs tot 20%. En dat terwijl gemiddeld meer meisjes de schoolbanken verlaten met een hoger diploma en sneller een job vinden en dus meer werkervaring hebben dan jongens.

bron: vacature.com

Meer weten? Maak een afspraak met één van onze consultants en krijg een helder zicht op jouw loonpakket.


Lees ook:

Maakt je hoofd overuren? Start met deze 10 goede gewoontes
Last van een bore-out? Ontdek hier 5 weetjes
Hoe overleef ik...een sollicitatiegesprek?