5 tips voor een helder cv

Door: Angelique Vercauteren 1-10-2019

Categorieën
:
Sollicitatietips,



Ben je net afgestudeerd en maak je jouw intrede op de arbeidsmarkt? Ben je op zoek naar een andere job of ben je klaar voor een nieuwe uitdaging? De zoektocht naar een job begin je met een goed CV! Maar hoe stel je nu dat ‘goed CV’ op? Welke structuur gebruik je? Hoe maak je het aantrekkelijk?
 

1. Belangrijke pijlers: duidelijkheid en evenwicht

Voor een perfect curriculum vitae moet je rekening houden met 2 pijlers. Enerzijds moet je zorgen voor duidelijkheid, en anderzijds voor evenwicht.

Duidelijkheid schep je door zowel inhoudelijk als visueel rekening te houden met de structuur van je CV. Doorgaans maak je jouw CV niet langer dan 2 pagina’s. Ook een leesbaar lettertype met de aangepaste grootte zorgt voor duidelijkheid.

Naast duidelijkheid is het ook belangrijk dat je voor een evenwicht zorgt. Uitgebreide ervaringen beschrijven kan, maar zorg ervoor dat je het enkel bij de dingen houdt die relevant zijn voor je toekomstige functie.
 

2. Gebruik een vaste inhoudelijke opbouw

Hoe een CV er visueel uitziet, verschilt van persoon tot persoon. Iets wat vaak wel op een gelijkaardige manier terugkeert, is de inhoudelijke opbouw.

Deze basisonderdelen moet je zeker en vast opnemen in je CV: 

1. Persoonlijke gegevens (naam, geboortedatum en -plaats, nationaliteit, e-mailadres en je persoonlijke telefoonnummer) 
2. Opleidingen (chronologische opbouw, inclusief richting, onderwijsinstelling en graden van onderscheiding) 
3. Professionele ervaringen (functie, werkgever, duur en woordje uitleg bij het takenpakket; meest recente eerst) 
4. Vaardigheden, kwaliteiten en hard/soft skills (zie verder) 
5. Een persoonlijke toets (hobby’s, sociale media profielen…)
 

3. Hard vs. soft skills vermelden

De afgelopen jaren heb je tijdens je schoolcarrière, werkcarrière, vrije tijd… bewust en onbewust vaardigheden en kwaliteiten opgedaan. Dat kan je in je CV opdelen in 2 categorieën, namelijk de soft en de hard skills.

Als we het over de hard skills hebben, dan hebben we het over de skills die je kan meten of kan aanleren. Deze zijn de meest stabiele skills die de onderbouw van jouw professionele carrière vormen. Enkele voorbeelden: talenkennis, cijfervaardigheid, softwarekennis, administratieve vaardigheden…

Daarnaast hebben we ook de soft skills. Die kan je minder verdelen in categorieën en zijn moeilijker om aan te leren. Toch vormen ze een belangrijk onderdeel van je profiel, want ze zijn vaak doorslaggevend bij het uitvoeren van je job. Ook hiervan enkele voorbeelden: leiding geven, autonomie, flexibiliteit, innovatief…
 

4. Een persoonlijk onderdeel toevoegen

Die persoonlijke toets kan bestaan uit je hobby’s, interesses en eventueel een persoonlijk profiel.

Wanneer je jouw hobby’s en interesses toevoegt, zorg ervoor dat je geen activiteiten voor tijdverdrijf zoals shoppen of series kijken vermeldt. Een persoonlijk profiel is een kort maar krachtige beschrijving van jezelf bovenaan je profiel. Het geeft onmiddelijk een beeld van wie je bent als persoon.
 

5. Tot slot: een foto toevoegen aan je CV

Een foto bovenaan je CV geeft ook een persoonlijke toets. Werkgevers kunnen dan sneller een gezicht plakken op je curriculum vitae en ze weten met wie ze te maken hebben. 


Na het lezen van dit artikel kan je goed voorbereid aan de slag gaan met het opmaken/aanpassen van je CV.


Wil je naast een goed CV, ook nog een opvallend Linkedin profiel hebben? Lees dan zeker deze blog: 6 tips voor een opvallend LinkedIn profiel!

Zou je graag een andere wending geven aan je professionele carrière? Maak een afspraak met één van onze consultants om loopbaanbegeleiding te volgen.