Solliciteren kun je leren - Deel 3: 'Waarom ik?'

Door: Angelique Vercauteren 26-5-2021

Categorieën
:
Sollicitatietips,

 

Binnenkort afgestudeerd? Voor het eerst op zoek naar een job? En géén idee hoe je je kunt voorbereiden op een sollicitatiegesprek? Gelukkig weten wij bij elekti. raad. In onze uitgebreide sollicitatietraining stomen we jong bloed klaar voor de vuurdoop… We trainen jonge ingenieurs om tijdens een jobinterview een goede indruk te maken. We lichten alvast een tipje van de sluier. Dit is deel 3: ‘Waarom ik?’ Luister zeker ook naar deel 1 ‘Wie ben ik’ en deel 2 ‘Wat wil ik’.

Je hebt uitgebreid verteld wie je bent en wat je wilt binnen deze functie. Je voelt misschien al een klik met de personen die je vragen stellen. Ook dit is belangrijk aan solliciteren: hoe voelt het eerste contact met het bedrijf? Kun je je vinden in de manier waarop ze je aanspreken, voel je je op je gemak?

Waarom moet het bedrijf voor jou kiezen?

En dan komt nu het moment suprême… Waaròm moet het bedrijf voor jou kiezen? Het is belangrijk dat jij kunt argumenteren waarom jij voor deze functie, binnen dit specifieke bedrijf, de allerbeste kandidaat bent. Ook al is er een kandidaat die meer ervaring heeft. Of eentje die vlakbij woont.

Om zeker te zijn dat je goed bij een bepaald bedrijf past, is het belangrijk dat jouw eigen waarden goed overeenkomen met de bedrijfswaarden. De waarden of de missie van het bedrijf heb je wellicht op de website kunnen lezen. Of, kun je afleiden uit het eerste contact dat je tot nu toe hebt ervaren. 

Maar hoe krijg je vat op je eigen waarden? Hoe breng je in kaart wat voor jou op dat vlak belangrijk is?

Vind je WHY

Simon Sinek, een Amerikaans auteur, heeft bijzonder inspirerende boeken geschreven: onder andere ‘Start with why’ en ‘Find your why’. Het is een methode die je helpt om je ‘WHY’, je ‘Waarom’, te vinden en te benoemen. Zowel jobgerelateerd als daarbuiten: in het ideale geval vind je één centrale ‘waarom’ die je hele persoonlijkheid omvat. Die ‘waarom’ vormt namelijk de basis van waar jij als persoon voor staat, het is je kern, je passie, de reden van je bestaan. Daarrond komen de lagen ‘hoe’ en ‘wat’: de meer praktische uitwerkingen van die waarom.

Als je je ‘waarom’ goed kent, is het een fluitje van een cent om te bepalen of een bepaalde functie en een specifiek bedrijf bij je passen. Als jouw ‘waarom’ en het ‘waarom’ van het bedrijf heel dicht bij elkaar liggen, dan geeft dat gegarandeerd vuurwerk en spreken we van een perfecte match.
Aan jou om dat met veel vuur te verdedigen tijdens je sollicitatiegesprek!

Ben je geboeid door de ‘Why-vraag’? Lees dan zeker het boek ‘Begin met het waarom’ of ‘Vind je waarom’ van Simon Sinek. Of, neem contact op met elekti. om te bekijken of loopbaanbegeleiding of sollicitatietraining iets voor jou kan zijn… of gewoon om samen luidop na te denken over jouw ‘waarom'.

Graag tot een volgende keer.