Coachend leiding geven. Hoe?

Door: Angelique Vercauteren 26-5-2021

Categorieën
:
Carrièretips,

 

Je leidt een team. En je doet dat met passie. Misschien al een hele tijd, misschien nog maar pas. Leiding geven is een heel specifieke vaardigheid. En iedere leider vult die rol in vanuit zijn of haar eigen persoonlijkheid.

Weet jij wat voor leiderstype je bent? Ben je eerder van het autoritaire, controlerende type? Of stel je je op als een coach, een mentor voor je teamleden? Er zijn veel voordelen verbonden aan een coachende houding als leider.

We nemen hier een kijkje in wat coachend leiding geven kan zijn. In deze leiderschapsstijl stel je je niet op als ‘de expert’ of ‘de baas’ en bied je niet zelf de antwoorden of adviezen. Neen, je stimuleert je medewerkers om zelf zo ver mogelijk te raken in het bedenken van oplossingen voor problemen of conflicten.

En dat hoeft zeker niet plaats te vinden op officieel geïnstalleerde momenten of ingewikkelde bedrijfsstructuren. Voor een leidinggevende liggen er veel coachingskansen voor het rapen in de dagdagelijkse, informele gesprekken en ontmoetingen met zijn of haar teamleden.

Maar hoe maak je nu van zo’n gespreksmomentje een waardevolle coachingskans? Hier geldt opnieuw: stel je niet meteen op als dé expert. Ga er niet van uit dat alle antwoorden of oplossingen van jouw kant moeten komen. Je hoeft niet altijd advies te geven. Meer nog, dit zou ervoor kunnen zorgen dat je medewerkers net léren om gewoon uit te voeren wat jij zegt. En dat is niet de gewenste situatie, zo zullen ze niet groeien in hun eigen kunnen.

Je kunt hen beter expliciet uitdagen om eerst alle opties zelf te verkennen. Bied je teamleden de kans om zelf hun probleemoplossende vaardigheden te ontwikkelen door hen een stukje op weg te zetten. Je kunt bijvoorbeeld coachende vragen stellen, zoals:

Wat is het probleem precies? En kunnen we dit ook anders bekijken?
Hoe komt het dat we vastgelopen zijn? Wat hadden we anders kunnen aanpakken?
Aan welke oplossingen hebben we nog niet gedacht?
Waarom vind je dat we het zo moeten proberen?

Deze aanpak heet ‘exploreren’. Je nodigt uit om, met open blik, de mogelijkheden te verkennen. Deze open vragen verhinderen dat mensen metéén de meest voor de hand liggende oplossing gaan toepassen. Dankzij een explorerende aanpak van jou als teamleider/coach krijgen medewerkers de kans om te léren. En ook de organisatie groeit op deze manier.

Wil je meer weten over hoe je een coachende houding kunt aannemen als leidinggevende? Lees dan zeker ‘Inspirerend coachen’ van Jef Clement. Of neem een kijkje op elekti.be voor meer tips in verband met leiding geven. Graag tot een volgende keer.

 

Lees ook:
16 persoonlijkheidstypes op het werk
Actief luisteren: een stille kracht!
Willen en kunnen? Of kunnen en niet willen?