16 persoonlijkheidstypes op het werk.

Door: Lies Poignie 26-5-2021

Categorieën
:
Carrièretips,

 

Met wat voor mensen werk jij samen? En vlot dat goed? Hoe weet je op welke manier je iemand kunt motiveren of uitdagen? En of die persoon de juiste is voor dat nieuwe project? Weet je van jezelf welk soort taken je enthousiast maken, en hoe dat komt?

Je hoeft niet langer in het duister te tasten! Heb je al gehoord van de MBTI-persoonlijkheidstest? Dit is een zelftest die je inzicht geeft in hoe je in elkaar zit en waar jouw voorkeuren en sterktes liggen. Nu al nieuwsgierig? Neem dan eerst even een kwartiertje de tijd om op 16personalities.com de gratis test in te vullen. Je krijgt meteen informatie over welk type je bent: een bemiddelaar, een advocaat, een avonturier of een entertainer…?

De test onderscheidt zo 16 verschillende persoonlijkheidstypes, afhankelijk van 4 keer 2 eigenschappen waartussen je je positioneert. 

Extravert - Introvert

De eerste is: extravert versus introvert. Ben je, met andere woorden, iemand die heel sociaal is en de actie opzoekt, of werk je liever in stilte of alleen?

Ervaring - Toekomst

De tweede gaat over de manier waarop je informatie verzamelt. Baseer je je liefst op feiten, op informatie die je met eigen ogen kunt vaststellen en ben je dus eerder gericht op details? Of reken je op je intuïtie of je gevoel en fantaseer je graag over de toekomst?

Denken - Voelen

De derde heeft te maken met hoe je beslissingen neemt, gebaseerd op die feitelijke of intuïtieve informatie. Ben je, met andere woorden, eerder een denker of een voeler?

Feitelijk - Spontaan

De laatste gaat over je manier van omgaan met de wereld om je heen. Oordeel je snel en denk je gestructureerd? Of ben je net meer open en flexibel van aard?

Het kan zinvol zijn om te weten tot welk persoonlijkheidstype jijzelf en je teamleden behoren. Pas als je begrijpt hoe iemand in elkaar zit, kun je zijn of haar reacties beter plaatsen en zelfs anticiperen op bepaalde conflicten. Je zult er veel beter in slagen om iemand te motiveren en om zinvol teamwork in het leven te roepen.

elekti. ging nog een stap verder en ontwikkelde een eigen persoonlijkheidstypologie: de ingenieurstypologie, specifiek toegepast op de context waarin ingenieurs en technische profielen vaak werken. Gebaseerd op diepgaande kennis van het ingenieursvak én vele loopbaan- en coachingsgesprekken met mensen uit het werkveld. 

Wil je meer weten over de ingenieurstypologie? Bekijk dan zeker onze webinars of workshops. Ben je eraan toe om je team beter te leren samenwerken? Ook teamcoaching is een specialiteit van elekti.