Contact.

Bruggestraat 72
8930 Menen
T. +32 56 51 54 50

Brusselsesteenweg 151
9090 Melle
T. +32 9 396 63 99

E. info@elekti.be

Terug naar overzicht

Solliciteren kun je leren - Deel 2: 'Wat wil ik?

Categorieën: Solliciteren

Binnenkort afgestudeerd? Voor het eerst op zoek naar een job? En géén idee hoe je je kunt voorbereiden op een sollicitatiegesprek? Gelukkig weten wij bij elekti. raad. In onze uitgebreide sollicitatietraining stomen we jong bloed klaar voor de vuurdoop… We trainen jonge ingenieurs om tijdens een jobinterview een goede indruk te maken. We lichten alvast een tipje van de sluier. Dit is deel 2: ‘Wat wil ik’. Hiervoor kwam ‘Wie ben ik’ en hierna volgt ‘Waarom ik?’.


Wat wil je bereiken in je carrière?

In het tweede deel van je sollicitatiegesprek polst je toekomstige werkgever naar je plannen en ambities. Naar wat je wilt bereiken en op welke manier, en binnen welke termijn. Denk hierover goed na, ook al vind je dat niet evident.

Ben je bijvoorbeeld iemand die graag in team samenwerkt, of liever op eigen houtje diepgravend onderzoek doet? Wat zijn je loonsverwachtingen? Welke doorgroeimogelijkheden verwacht je te krijgen? 

Als deze zaken wat abstract klinken op dit moment, kun je misschien overwegen om contact op te nemen met iemand uit je kennissenkring die werkt als ingenieur. Dit kan je helpen om je preciezer voor te bereiden op het gesprek.

Je kunt ook te rade gaan in de literatuur: het boek ‘Loopbaanzelfsturing’ van Adriaan Hoogendijk helpt je om aan de hand van enkele opdrachten je eigen loopbaanpad uit te stippelen. Rekening houdend met je kwaliteiten, je visie en je dromen. Vanuit die oefeningen kun je dan gericht aan de slag om op zoek te gaan naar een job die je energie geeft.

Als je je doel kent, kun je stap voor stap in die richting evolueren

Het is voor niemand evident om langetermijndoelen te stellen. En toch loont het, zo stelt Hoogendijk, de moeite om goed na te denken je ontwikkelingsrichting qua leven en werk. Pas als je de richting bepaald hebt, dan kun je bepalen welke de eerstvolgende stap kan zijn. Dit kan een nieuwe job, een opleiding of zelfs een verhuis zijn. We hebben onze eigen ontwikkeling grotendeels in eigen handen, als we maar de energie investeren om eens grondig stil te staan bij wat we écht willen en wat ons energie geeft. Want we kunnen dit soort vragen niet enkel rationeel, vanuit ons brein, benaderen. Onze emoties spelen hierin ook een grote rol. Als we ook ons buikgevoel betrekken in het uitstippelen van ons loopbaanpad, dan komen we een heel eind verder.

Klankbord nodig?

Raak je er moeilijk in je eentje aan uit? Nood aan een klankbord? Geef ons gerust een seintje, we denken graag met je mee.

Zelf aan de slag? 

Lees het boek 'Loopbaanzelfsturing' van Adriaan Hoogendijk.

Reageer

Deel dit artikel
Deze website zet cookies in om je een betere surfervaring te bieden. Als je de site bezoekt, verklaar je je hiermee akkoord. Lees de cookiepolicy.
Close