my elekti.

Contact.

Bruggestraat 72
8930 Menen
T. +32 56 51 54 50
M. +32 496 19 11 19 (Stefaan)
M. +32 470 71 40 52 (Angélique)
E. info@elekti.be

Terug naar overzicht
11/03/2021

Q&A voor afgestudeerde ingenieurs

ST -02
Categorieën: Nieuws

Op 16 februari dit jaar, gaf Stefaan Gernaey, career engineer, loopbaancoach en zaakvoerder van elekti., een webinar omtrent ‘Ingenieurstypologie als tool voor meer Zelfinzicht’. Dit bood de studenten van de faculteit ingenieurswetenschappen een kompas tot welke job nu echt bij hen past.  
We zetten de vaakst gestelde vragen tijdens onze Q&A hier op een rij. 

Is er een dresscode bij een sollicitatiegesprek?
Een dresscode is er niet, een maatpak hoeft dus niet. Zorg wel dat je de moeite hebt gedaan om je op te kleden. Het hoeft geen kostuum broek te zijn, een deftige jeans broek volstaat. Dit gecombineerd met een hemdje, een nette pull en een paar deftige schoenen is voldoende. Draag zeker geen sportieve sweater (lees: pull met kap) of sportschoenen, dit komt niet professioneel over. Remember, you never have a second chance to make a first impression.  


Hebben internationale studenten een even grote kans als Belgische studenten om in Vlaanderen een job te vinden? 
Als de Nederlandse taal geen probleem is, ja! In Vlaanderen is het heel belangrijk dat je de Nederlandse taal zeer goed beheerst. Dit omdat de communicatie in Vlaamse bedrijven, vooral intern in het Nederlands verloopt. En een goede communicatie is cruciaal als je efficiënt wil werken. Als je het Nederlands onvoldoende beheerst, volg dan zeker les en oefen. 


Mag je in een eerste sollicitatiegesprek je looneisen voorleggen? 
Doe dit niet. Belangrijk om te weten is dat niet jij, maar het bedrijf bepaalt wat jij waard bent. Meestal zal het bedrijf of de recruiter je die vraag zelf stellen. Beantwoord deze vraag voorzichtig. Het is beter om te antwoorden met “ik denk dat iemand zoals ik met x aantal jaar ervaring en x diploma x loon waard is.” Zeg niet meteen “ik wil x loon krijgen” of “ik ben x loon waard.” Als je de vraag nog niet gekregen hebt, kan je dit wel op een vriendelijke en voorzichtige manier navragen. Bijvoorbeeld: “ik wil niet onbeleefd zijn maar kan je mij meegeven hoeveel jullie voorzien voor deze job?”


Hoe kan je de gemiddelde starterslonen te weten komen?
Deze informatie kan je raadplegen in het artikel op onze website: “Welk loon mag je als engineer verwachten?” 
https://www.elekti.be/blogs/1/91dd0o-welk-loon-mag-je-als-engineer-verwachten%3F 

Lonen zijn afhankelijk van de sector en de regio, maar deze kan je ook te weten komen door bevragingen, bijvoorbeeld bij collega’s. 
Weet dat lonen steeds worden uitgedrukt in bruto bedragen, nooit netto. Je nettoloon hangt af van je persoonlijke situatie en kan bij iedereen anders zijn. Je burgerlijke staat en gezinssituatie spelen hier bijvoorbeeld een rol.
Vergelijk je loon dus nooit in netto maar in bruto bedragen.


Klopt het dat ‘ervaring opdoen’ belangrijker is dan het startersloon? 
Ja, dat klopt. De ervaring die je de eerste jaren opdoet, is zeer belangrijk. Biedt een bedrijf opleidingen aan, intern of extern, maak hier dan zeker gebruik van. Je continu ontwikkelen, ook op vlak van vaardigheden zoals communiceren, samenwerken, leidinggeven,… Dit zijn skills die je niet persé in je moet hebben maar je ook kan aanleren. 
Het is vooral belangrijk dat je de job graag doet, zo niet hou je het niet vol. Loon is waardevol maar geen motivator.


Wordt er veel belangstelling gehecht aan certificaten?
Soms wel, soms niet. Dit hangt af van de functie. Bij het solliciteren naar een job als preventieadviseur is een certificaat heel nuttig, want dit is wettelijk verplicht in deze rol. Heb je deze al behaald? Dan is dit een grote meerwaarde. 
Zet je behaalde certificaten dus zeker op je CV. Ze geven een extra dimensie aan je sollicitatie. 

Wat is het ideaal moment om te beginnen solliciteren als je eind dit jaar afstudeert?
Het is nooit te vroeg om al eens rond te kijken en vacatures te vergelijken. Als je sterk in je schoenen staat en met zekerheid weet dat je in juni zal afstuderen, kan je nu al starten met solliciteren. Zo ben je je collega studenten voor en dit is zeker, in een minder goede economie als nu, belangrijk. Veel bedrijven zijn nu niet happig om schoolverlaters aan te nemen. 


Ik vind niet direct een job, wat nu?
Zit zeker niet stil! Vermijd gaten in je CV! Het is mogelijk dat je niet meteen de job vindt die bij je past, maar zit niet stil. Doe vrijwilligerswerk, oefen een job uit die misschien niet bij je studies past of doe een extra stage. Dit toont dat je gemotiveerd bent en ondertussen doe je leerrijke ervaringen op.
Het is belangrijk dat je gaten in je CV kan verantwoorden. Een goede recruiter zal dit opmerken en bevragen. Wanneer je een studie bent gestart, maar je hebt deze niet afgerond, zet deze dan toch op je CV.
 

Reageer

CHAT CHAT
Consultant Heb je een vraag? Wij zijn online.

Sorry

Wij zijn momenteel niet online. Stel hier je vraag en wij nemen contact met je op

Bedankt

Bedankt voor de informatie, we nemen snel contact met u op.
Deze website zet cookies in om je een betere surfervaring te bieden. Als je de site bezoekt, verklaar je je hiermee akkoord. Lees de cookiepolicy.
Close