Nieuw item
Nieuw item
Nieuw item
Terug naar overzicht
20/09/2018

Hoe overleef ik... een sollicitatiegesprek? 10 extra tips.

Angelique VERCAUTEREN
Categorieën: Sollicitatietips

blog_image:article_elekti_15198244775a96ae5d10395.jpg:end_blog_image

10 extra tips voor wie gaat solliciteren

In de elekti.-sollicitatietrainingen gaan we praktisch aan de slag met je cv en motivatiebrief. We optimaliseren je personal branding en oefenen gesprekstechnieken, zodat je zelfs de lastigste vragen zonder moeite beantwoordt..

Dit zijn 10 vragen die ingenieurs het vaakst tijdens onze trainingen stelden.

Zit je met een vraag en wordt deze hier niet beantwoordt?
Laat het ons weten, we helpen je graag verder.


FAQ:

11. Hoe spreek ik mijn contactpersoon aan? Formeel of informeel?
Pas je aan. Spreekt het bedrijf formeel, respecteer dit dan. Ga in elk geval voor een algemene beleefdheid: niet formeel, maar ook niet familiair. Hou je van een informele werksfeer? Dan weet je bij een formeel gesprek dat dit bedrijf niet jouw plaats is.

12. Hoe reageer ik op ongepaste vragen?
Als een ongepaste vraag naar discriminatie neigt dan mag je, zonder arrogant te zijn, zeker aangeven dat dit geen relevante vraag is.

13. Mag ik een fictief voorbeeld geven?
Als je vertelt dat je ervaring hebt met leiding geven, dan is het niet verstandig om een fictieve situatie te omschrijven. Als bedrijven naar voorbeelden vragen, dan is het net om jouw kennis af te toetsen met de realiteit.

14. Waarom moet ik een testing ondergaan?
Omdat dit bij de sollicitatieprocedure hoort of omdat er twijfels zijn die op die manier weggewerkt kunnen worden. Een technische test meet hoe grondig jouw vaardigheid is in de materie. Een assessment vertelt iets meer over jouw persoonlijkheid en hoe je omgaat met specifieke situaties. Het kan ook een leidraad zijn voor jouw toekomstige manager om jouw werkpunten te kennen en je zo de juiste tools te geven.

15. Zullen ze mijn diploma bekijken?
Het ene bedrijf gaat hier al dieper op in dan het andere. Zorg dat je voorbereid bent en een antwoord kan formuleren als je een langer traject hebt afgelegd om jouw diploma te behalen. Ook of je voldoening of onderscheiding behaalde kan een issue zijn bij bepaalde bedrijven.

16. Wat is de bedoeling van “teaser” vragen? Is dit om je blok te zetten?
“Teaser” vragen testen vooral hoe je reageert en omgaat met bepaalde situaties. Vaak is die reactie ook belangrijk in de functie waarvoor je solliciteert.

17. Mag ik als junior reageren op een vacature waarbij minimum 5 jaar ervaring gevraagd wordt?
Ben je junior en vraagt men uitdrukkelijk een senior, dan zal jouw sollicitatie te licht uitvallen. Bedrijven geven steeds de voorkeur aan ervaren mensen omwille van hun realiteitszin en maturiteit. Ben je overtuigd van jezelf? Solliciteer dan op een onderbouwde manier.

18. Waarom schakelt een bedrijf een selectiekantoor in?
Een bedrijf schakelt een selectiekantoor in als partner omdat het bedrijf zelf vaak niet de expertise, het netwerk of de tijd heeft om dit zelf goed te doen.

19. Geef ik een concrete loonverwachting?
Doe dit enkel als dit wordt gevraagd. Hierbij Vermeld hierbij je laatste loon. Besef dat bij een contractvoorstel jouw loonfiche kan worden opgevraagd, dus wees hier open en eerlijk in. Heb je nog geen werkervaring? Geef als verwachting best het wettelijk barema door.

20. Is er een dresscode?
Kleed je volgens de functie waarvoor je solliciteert. Voor een salesfunctie is het belangrijk dat je er piekfijn uit ziet. Voor een servicefunctie kom je niet geloofwaardig over als je er te netjes uit ziet.

Reageer

CHAT CHAT
Consultant Heb je een vraag? Wij zijn online.

Sorry

Wij zijn momenteel niet online. Stel hier je vraag en wij nemen contact met je op

Bedankt

Bedankt voor de informatie, we nemen snel contact met u op.
Deze website zet cookies in om je een betere surfervaring te bieden. Als je de site bezoekt, verklaar je je hiermee akkoord. Lees de cookiepolicy.
Close