Contact.

Bruggestraat 72
8930 Menen
T. +32 56 51 54 50

Brusselsesteenweg 151
9090 Melle
T. +32 9 396 63 99

E. info@elekti.be

Terug naar overzicht

Solliciteren kan je leren - Deel 1: 'Wie ben ik?'

Categorieën: Solliciteren

Binnenkort afgestudeerd? Voor het eerst op zoek naar een job? En géén idee hoe je je kunt voorbereiden op een sollicitatiegesprek? Gelukkig weten wij bij elekti. raad. In onze uitgebreide sollicitatietraining stomen we jong bloed klaar voor de vuurdoop… We trainen jonge ingenieurs om tijdens een jobinterview een goede indruk te maken. We lichten alvast een tipje van de sluier. Dit is deel 1: 'Wie ben ik'?

Hoe bereid je je optimaal voor op je sollicitatiegesprek?

Spannend: je gaat solliciteren. Maar hoe verloopt zo’n sollicitatiegesprek precies? Om te beginnen: verplaats je even in de persoon die tegenover je zit. Deze persoon zit niet te popelen om je alles over het bedrijf of de functie te vertellen. Neen, ze verwachten dat jij je huiswerk hebt gemaakt. Dus, zorg ervoor dat je grondig voorbereid bent.

Waar zit deze persoon dan wel op te wachten? Op… jou! Allereerst willen ze weten wie jij bent. Zorg ervoor dat jij goed weet wat je wilt vertellen. 

Eerst de feiten. Welke opleiding heb je achter de rug? Vanwaar die keuze? Wat trekt je aan in het ingenieurschap? Welk onderwerp koos je voor je bachelor- of masterproef en waarom? Waar liep je stage? Welke ervaringen deed je daar op? 

Hoe vertel je iets over jezelf?

Daarna kun je ook iets over je persoonlijkheid vertellen. Heb je, naast je opleiding, nog andere interesses? Wat zou jij benoemen als je talenten?

In het boek ‘Ik kies voor mijn talent’ biedt Luk Dewulf je een eenvoudige zelftest aan. Via www.mytalentbuilder.com moet je een reeks eenvoudige vragen invullen over jezelf. En als resultaat krijg je een lijst van jouw eigen talenten. Ben je bijvoorbeeld een doordenker, een bruggenbouwer, een jazegger, een ideeënfontein? In vlotte bewoordingen krijg je zicht op de sterktes van dat bepaalde talent. Maar, en dat maakt deze toolbox uniek, ook op de potentiële dreigingen ervan: als je je talent ‘ideeënfontein’, bijvoorbeeld, té ver doordrijft, kan het zijn dat je geen oog meer hebt voor de ideeën van anderen. 

Je krijgt ook zinvolle tips om af te toetsen of een werkgever bij jouw talenten past. Bij elk talent vertelt het boek je namelijk in welke context jouw eigen talenten sterk kunnen openbloeien. Een ‘bruggenbouwer’ bijvoorbeeld, zal de raad krijgen om te zoeken naar een rol waarin hij met veel verschillende mensen rond de tafel moet zitten. 

Wil je meer weten over sollicitatiegesprekken? Op onze blog vind je nuttige tips.
Of wens je een klankbord? Contacteer ons voor een afspraak.
 

Reageer

Deel dit artikel
Deze website zet cookies in om je een betere surfervaring te bieden. Als je de site bezoekt, verklaar je je hiermee akkoord. Lees de cookiepolicy.
Close